«Het is zeer moeilijk om de cijfers bevestigd te krijgen» vanwege de volatiliteit en de veiligheidssituatie, die de overplaatsing van een deel van het VN-personeel noodzakelijk heeft gemaakt. Maar de VN spreekt dus al van 25 burgerdoden en 100 gewonden. Het is vandaag nog voorbarig om na te gaan of er al dan niet oorlogsmisdaden begaan zijn en de Verenigde Naties kunnen zich ook nog niet uitspraken over de wapens die bij het geweld gebruikt worden.
Onderhandelen
«We zijn bereid om te onderhandelen, op gelijk welk moment, van zodra de Oekraïense strijdkrachten gehoor geven aan onze oproep om de wapens neer te leggen», klinkt het nu bij de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Maar daarnaast maakte hij duidelijk dat hij af wil van de huidige regering in Kiev. «Wij zien geen mogelijkheid om een regering als democratisch te erkennen die haar eigen volk onderdrukt en genocidale methoden gebruikt», zo wordt hij geciteerd door het Russische nieuwsagentschap Interfax. «Wij willen dat het Oekraïense volk onafhankelijk is en een regering heeft die de volledige diversiteit vertegenwoordigt.» De Oekraïense president Volodimir Zelenski is democratisch gekozen bij verkiezingen in 2019.
Lavrov stelde voorts dat het niet de bedoeling is om Oekraïne te bezetten. «Het doel van de operatie is duidelijk: demilitarisering en denazificering», zo echode hij een eerder verklaring van president Vladimir Poetin.
De minister legde de verantwoordelijk voor het huidige geweld volledig bij de Oekraïense leider. Hij stelt dat Rusland verschillende mogelijkheden heeft geboden voor een oplossing die de veiligheid van alle betrokken landen garandeert, maar dat de Zelenski «de kans heeft gemist» om daarop in te gaan. «De schuld mag nu niet op ons worden afgeschoven.»
«Wij hebben altijd gepleit voor een diplomatieke oplossing. Het was ook Rusland dat de beslissende rol heeft gespeeld voor het leggen van een betrouwbare basis voor de diplomatieke oplossing van het conflict. Ik bedoel daarmee de Minsk-akkoorden.»