In het Oblonski-disctrict, ten noorden van het stadscentrum van Kiev, werden vrijdagochtend schoten en explosies gemeld, en ook vanuit het stadscentrum werden luide knallen gehoord. Het Oekraïense ministerie van Defensie meldde op haar Facebook-pagina dat het ging om een groep Russische soldaten op verkenning die een sabotageoperatie uitvoerden.
Molotovcocktails
In hetzelfde bericht riep het Oekraïense ministerie de burgers in het gebied op om de wapens op te nemen. «Wij vragen burgers om ons op de hoogte te brengen van de acties van de vijand», klinkt het. «Maak molotovcocktails, neutraliseer de bezetter!"
Op de tweede dag van de Russische invasie in Oekraïne nemen de gevechten in de buitenwijken van de hoofdstad sterk toe. Eerder op vrijdag meldden Oekraïense strijdkrachten al dat zij de strijd aanbonden met Russische pantsereenheden op twee locaties, Dimer en Ivankiv, respectievelijk 45 en 80 km ten noorden van Kiev. «We hebben de brug over de rivier Teterov vernield. Zo hebben we vijandelijke troepen kunnen stoppen», zeiden ze.
Tegelijk meldde het hoofdkwartier van het leger dat het de controle over de militaire luchthaven Hostomel, in de buitenwijken van de Oekraïense hoofdstad, had herwonnen. Die werd gisteren binnengedrongen door Russische strijdkrachten.
Tsjernobyl
Rusland heeft ook speciale eenheden ingezet om de vroegere kerncentrale in Tsjernobyl te beveiligen. Het personeel van de centrale blijft de faciliteiten van de kerncentrale intussen gewoon onderhouden, zo heeft Igor Konasjenkov, de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, aan het staatspersbureau Tass gezegd.
Konasjenkov reageert daarmee op de berichten die stellen dat het personeel van de kerncentrale zou worden gegijzeld. De medewerkers blijven de installaties onderhouden en de stralingsniveaus controleren, zo stelt hij. Er is volgens hem ook geen sprake van afwijkende stralingsniveaus.
De vroegere kerncentrale wordt beveiligd «om te garanderen dat nationalistische groepen en andere terroristische organisaties de huidige situatie in het land niet kunnen gebruiken voor een nucleaire provocatie», zo klinkt het nog.
Donderdag vonden er gevechten plaats in de buurt van de kerncentrale in het noorden van Oekraïne, waar in 1986 de grootste kernramp ooit plaatsvond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemde de aanval op Tsjernobyl toen «een oorlogsverklaring aan heel Europa».