Hoe de thermostaat lager zetten je gezondheid kan schaden

Hoe de thermostaat lager zetten je gezondheid kan schaden
AFP / I. Fassbender

Met de uit de pan rijzende gasprijzen is je thermostaat een graad of twee lager zetten een van de meest efficiënte manieren om je energiekosten te drukken. De helft van de Vlamingen zegt de temperatuur thuis al te doen dalen, zo blijkt uit een enquête die energieleverancier Luminus bestelde. Maar wat goed is voor je portemonnee, is niet altijd goed voor je lichaam. Een te lage temperatuur in huis kan je gezondheid op verschillende manier schaden.

Hart- en vaatziekten

Lage temperaturen doen je bloedvaten versmallen, wat je bloedcirculatie onder druk zet. Volgens de huisvesting- en gezondheidsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan dat onder meer leiden tot verschillende hartziektes, beroertes en de dood. Een rapport van het Britse UCL Institute of Health Equity and Public Health England over de impact van koude huisvesting uit 2014 bevestigt die waarschuwing: data wezen uit dat het aantal overlijdens door een hart- en vaatziekte in Engeland hoger lag tijdens de winter dan het gemiddelde tijdens de andere seizoenen. Vanaf de temperatuur binnenshuis onder de 12 graden Celsius duikt, wordt je bloedsomloop echt verstoord.

Luchtwegen

De koude lucht in huis heeft tevens een impact op je luchtwegen. Is het in je huis kouder dan 16 graden, kan dat je ademhaling bemoeilijken. Ademen in koude lucht irriteert de luchtwegen, waarop je longen versmallen. Dat zorgt ervoor dat ademen lastiger wordt.

Wie reeds lijdt aan een aandoening van de luchtwegen, zoals astma of COPD, loopt het meeste risico. Leven in een koud huis verhoogt bovendien het risico op een luchtwegeninfectie, wat tot complicaties kan leiden bij astmalijders of mensen met COPD. Sommige virussen, zoals het gewone verkoudheidsvirus, kunnen zich sneller vermenigvuldigen in koude neuzen. Ook slecht geventileerde, vochtige omgevingen zijn een ideale biotoop voor verkoudheids- en griepvirussen. Daarnaast werken sommige delen van je afweersysteem minder goed bij lagere temperaturen.

En wie nog beschikt over een gezond paar longen, kan door een slecht verwarmde leefomgeving toch last krijgen van een luchtwegaandoening. Zo blijkt uit bovengenoemd Brits rapport uit 2014 dat kinderen die wonen in koude, vochtige en beschimmelde woningen tussen 1,5 tot 3 keer meer kans lopen om symptomen van astma te ontwikkelen dan kinderen die onder een warm en droog dak wonen. Bovendien kunnen schimmels in huis, die vaak ontstaan in koude en vochtige woningen, bepaalde allergieën triggeren, die bij sommige mensen ook ademhalingsmoeilijkheden kunnen veroorzaken.

Slaap

Je lichaamstemperatuur moet zo’n 1 graden Celsius dalen om in slaap te kunnen vallen, wat verklaart waarom velen moeilijk de slaap kunnen vatten in warm weer. Maar naar dromenland vertrekken in een te koude slaapkamer kan eveneens moeilijk zijn. De ideale slaapkamertemperatuur zou tussen de 16 en de 18 graden liggen, maar dit hangt af van persoon tot persoon. Onder de 12 graden wordt het voor veel mensen moeilijk om de slaap te vatten.

Depressie en zorgen

Een lage binnentemperatuur is niet alleen slecht voor je lijf, ook je psyche kan eronder lijden. Een rapport van het Britse UCL uit 2011 toonde aan dat 1 op de 4 jongvolwassenen die opgroeien in koude woningen risico lopen op mentale problemen, terwijl dat bij jongvolwassen die opgroeien in goed verwarmde woningen slechts 1 op 20 is. Een eerdere studie van de Britse overheid vermeldde ook dat de kans op depressie lager werd naarmate de slaapkamertemperatuur steeg.

Wie de thermostaat een beetje lager draait, zal zich waarschijnlijk ook meer zorgen maken over geld dan iemand die het niet nodig vindt om de energiekosten te drukken. Recent berichtte Tele-Onthaal nog 16,3% meer oproepen te ontvangen over financiële kopzorgen door de energiecrisis. Bovendien zijn ook de nefaste gezondheidseffecten van wonen in een koud huis een zorg op zich, wijst onderzoek van de Noord-Ierse universiteit van Ulster uit