Hier ondervindt u vandaag hinder

Hier ondervindt u vandaag hinder

Trein

Rond de middag reed nog de helft van de treinen. Dat zijn er minder dan tijdens de ochtendspits, toen in Vlaanderen nog twee derde van de treinen reden. Dat meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

In het hele land rijden nog steeds treinen op de grote lijnen van en naar Brussel. De reizigers moeten wel rekening houden met afgeschafte verbindingen. Zo reden tussen 11 en 12 uur drie op de vijf treinen tussen Antwerpen en Brussel, tussen Gent en Brussel en Namen en Brussel vier op de vijf, en op de lijnen Brussel-Leuven, Brussel-Bergen en Brussel-Charleroi reed de helft van de treinen.

Ook op andere trajecten is hinder te verwachten. Tussen Antwerpen en Gent, waar 's ochtends nog drie kwart van de treinen reed, is het aantal treinen ondertussen beperkt tot de helft, net als op de lijnen tussen Gent en Kortrijk en Kortrijk en Brussel. Op de lijn Brugge-Kortrijk rijdt een kwart van de treinen. Tussen Luik en Hoei rijden al sinds maandagavond geen treinen.

Bus, tram, metro

Niet alleen het treinverkeer, maar ook het bus- en tramverkeer is verstoord. Zeker passagiers van De Lijn ondervinden hinder om van plek A naar B te geraken. In Antwerpen rijdt de helft van de trams en de helft van de bussen. In Limburg en Vlaams-Brabant is er hinder in de hele provincie. Ook in West-Vlaanderen werd een reeks ritten, ook van de kusttram, geschrapt. In Oost-Vlaanderen is het Gentse stadsnet verstoord en ook in Aalst en Sint-Niklaas rijden minder bussen dan normaal.

Wat de MIVB betreft, in Brussel rijden er dinsdagochtend alleen metro's op lijn 1, dat is de lijn tussen Stokkel en Weststation. Ook op zes tramlijnen is er verkeer en op twee buslijnen. Er is wel sprake van hogere wachttijden.

Ochtendspits

Door de staking bij het openbaar vervoer en verschillende incidenten, is de ochtendspits van dinsdag de drukste van het jaar geworden. In Vlaanderen was er ruim 300 kilometer file, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Het vorige record van 2017 dateert van de eerste werkdag na het Pinksterweekend, toen er meer dan 270 kilometer file op de Vlaamse wegen stond. Door de staking bij het openbaar vervoer waren er veel mensen op de baan, en de ochtendspits is ook vroeger op gang gekomen.

Daarnaast waren er verschillende incidenten, waardoor de ochtendspits in heel Vlaanderen moeilijk verliep. Zo slibden de wegen volledig dicht rond Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk en Lummen. De kettingbotsing met acht auto's op de E19 in Kortrijk heeft de grootste impact gehad, aldus Bruyninckx nog. Door het ongeval waren twee rijstroken dicht, en dat heeft een impact gehad tot op de Antwerpse ring.

En ook nog...

Bij de post is de kans groot dat niet alle brieven en pakjes vandaag verdeeld zullen worden. "Er zal hinder zijn, maar met sterke regionale verschillen", aldus een woordvoerster van bpost.

Ook in gevangenissen wordt er gestaakt, omdat het personeel ontevreden is over een aantal maatregelen omtrent de pensioenen, en besparingsingrepen. In Gent en Antwerpen zal het personeel van enkele lokale OCMW's en crèches eveneens het werk neerleggen. In het onderwijs is niet opgeroepen tot staken, maar er worden wel sensibiliseringsacties gevoerd.

Bij de openbare omroep VRT staat aan de ingang een stakingspost van een twintigtal mensen. "De mensen die willen werken, worden niet tegengehouden, maar wel via folders geïnformeerd over de reden waarom we actie voeren", zegt secretaris van ACOD-VRT Wies Descheemaeker. De vakbond voert ook alternatieve acties. Zo worden verschillende grote poppen verspreid over andere stakingsposten die werden opgezet voor de actie van dinsdag.