Bijna een kwart van de werknemers geeft zijn of haar loon een onvoldoende, zo blijkt uit de studie. Bij arbeiders gaat het om een derde. Bedienden en ambtenaren zijn iets minder ontevreden met respectievelijk 22 en 19 procent. Ruim de helft (55%) van de werknemers vindt hun loon onrechtvaardig omdat beslissingen hierover niet steeds correct genomen worden.
Geen onderhandelingen
Daarnaast blijkt ook dat negen op de tien werknemers het gevoel hebben geen onderhandelingen te kunnen voeren met hun werkgever over hun verloning, dit ondanks het feit dat een kwart (27%) van de werkgevers zegt open te staan voor deze gesprekken.
De helft van de werknemers geeft aan dat het loon doorslaggevend is om voor een bepaald bedrijf te gaan werken. Pas daarna volgen de jobinhoud (42%) en het evenwicht tussen werk en privé (36%). De beslissende criteria om binnen de huidige job te blijven zijn werkzekerheid (43%) en verloning (37%). Vooral mannelijke werknemers plaatsen de verloning in hun top-3, terwijl vrouwen meer belang hechten aan fijne collega’s en de jobinhoud.
Ten slotte onderschatten werkgevers het belang van verloning. Zo denkt slechts 38% dat verloning de belangrijkste factor is die bepaalt of werknemers ergens willen werken en schat slechts een op de drie in dat werknemers bij hen vertrekken vanwege het loon.