De slimme apps, de zogenaamde MaaS-apps (Mobility as a Service), centraliseren verschillende zaken. Je kan je route plannen, boeken en betalen. Bijna de helft van de Belgen verwacht dat het gebruik van een MaaS-app een impact zal hebben op de verplaatsingsgewoonten. Zo’n 28 procent denkt dat het hen zou aanmoedigen vaker het openbaar vervoer te gebruiken, 21 procent van de respondenten denkt dat het hen zou aanmoedigen vaker voor actieve vervoerswijzen (te voet of met de fiets) te kiezen en 15 procent zou minder vaak met de auto reizen.
Multimodale app
Bijna zes op de tien respondenten toonden interesse in een app die een multimodale routeplanner, een betaalapp en diverse mobiliteitsdiensten bundelt.
«Mobiliteitsapplicaties kunnen ons helpen ons op een andere manier te verplaatsen en zo vrijer te zijn», zegt Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit. «Als federaal minister zal ik samen met de regio’s het dagelijkse leven van reizigers blijven makkelijker maken door de mobiliteit als een dienst te ontwikkelen.»