Op het metronet is enkel lijn 1 in dienst, maar die is wel verlengd tot station Erasmus omdat daar een pendelparking is, aldus woordvoerster An Van hamme. Zeven van de 17 tramlijnen worden ingezet: de lijnen 3, 4, 7 (omgeleid aan Esplanade), 8, 9, 51 en 92. Bij de bussen rijdt ongeveer een kwart tot een derde. Het gaat om de buslijnen 12, 29, 34, 36, 46, 53, 54, 56, 59, 65, 71, 73, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95. «We zetten in op de grote lijnen, om zoveel mogelijk mensen te kunnen bedienen.»
De MIVB informeert de reizigers over de toestand op het transportnet via de geijkte kanalen, bijvoorbeeld Twitter.
De Lijn
Ook bij De Lijn is er heel wat hinder. De vervoersmaatschappij werkte op voorhand een alternatieve dienstverlening uit op basis van het beschikbare personeel, zodat zes op de tien bussen en trams rijden in Vlaanderen. In de provincie Antwerpen rijdt 56 procent van de bussen en trams uit, In Oost-Vlaanderen 67 procent, in Vlaams-Brabant 63 procent, in Limburg 56 procent en in West-Vlaanderen 66 procent. In de steden Antwerpen en Gent is dat respectievelijk 44 en 52 procent zijn. Zes op de tien kusttrams rijden uit.
Iin Wallonië is er forse hinder op het net van de TEC. Heel wat lijnen zijn er geschrapt. Bij de trein is er geen hinder door de vakbondsactie. De spoorbonden kondigden dinsdag wel een stakingsaanzegging voor 18 oktober aan, waardoor een 24 urenstaking die dag dreigt.
Manifestatie
De bonden mobiliseren voor betaalbare energie en voor meer loon. Woensdagvoormiddag vindt op het Brusselse Muntplein een manifestatie plaats, gevolgd door een betoging.