Het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt een mogelijke verkrachtingszaak in de buurt van een Gents café. Het zou gaan om feiten die dateren van eind oktober. De zaak wordt prioritair onderzocht, maar over de inhoud wordt - zoals gebruikelijk bij verkrachtingszaken - niet gecommuniceerd. Zaterdagochtend werd de Gentse politie opnieuw geconfronteerd met een mogelijke aanranding in de uitgaansbuurt Overpoort. Ook die zaak wordt onderzocht, maar er is nog niet veel duidelijkheid.
Twee incidenten
Het eerste incident dateert van 24 oktober. Een meerderjarige vrouw kreeg toen mogelijk in een café aan de Beestenmarkt een verdovende substantie in haar drankje. Ze werd in het Coyendanspark aangetroffen, waar ze waarschijnlijk is verkracht. Het slachtoffer heeft haar zaak aangebracht bij de organisatie ’Meldet’, die seksueel geweld in kaart brengt. De organisatie wil zondagavond een open brief afgeven aan het Gentse stadhuis.
Zaterdagochtend werd in de Gentse studentenbuurt een 18-jarige vrouw aangetroffen, die ook verklaarde slachtoffer te zijn geweest van een aanranding in café Elixir. De politie onderzoekt ook die zaak en de vrouw werd overgebracht naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld.
«Verkrachtingscultuur»
De uitbaters van de Overpoort scharen zich ondertussen achter een open brief van Meldet en willen samenwerken tegen wat ze omschrijven als «de verkrachtingscultuur, waarin grensoverschrijdend gedrag genormaliseerd wordt.»
Meldet vindt dat de reactie van de Gentse politie niet volstaat en zegt dat het incident niet gerelativeerd mag worden. «Wij weten dat dit geen alleenstaand feit is en erkennen dat er een groot probleem is omtrent harassment en seksueel geweld in het nachtleven», staat in de open brief die door uitbaters van een veertigtal Gentse cafés is ondertekend.
«Sinds de volledige heropening van de horeca (en daarmee de heropening van het nachtleven, red.) op 1 oktober, merken wij dat er een toename is van grensoverschrijdend gedrag», klinkt het ook. Vooral in de studentenbuurt willen de uitbaters dat bezoekers weten dat ze barpersoneel kunnen aanspreken wanneer ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag. Tim Joiris, de voorzitter van de Oost-Vlaamse afdeling van Horeca Vlaanderen, vraagt op korte termijn om overleg met het stadsbestuur en de Gentse Nightlife Council.
Om aandacht te vragen voor de problematiek wordt zondagavond om 18u een optocht georganiseerd die van de vrijdagmarkt naar het Gentse stadhuis trekt. De organisatie verwacht - naar analogie van een eerdere betoging - zowat 200 deelnemers. De politie verwacht een gelijkaardige opkomst.
Onderzoek lopende
Het parket van Oost-Vlaanderen gaf zondag toelichting bij het onderzoek naar de verkrachting in het Coyendanspark. Er zijn al een reeks onderzoeksdaden gesteld. Zo zijn enkele getuigen gehoord en zullen eerstdaags ook andere getuigen ondervraagd worden. Bij het slachtoffer zijn de nodige staalnames gebeurd en ook een bloedonderzoek is lopende om te weten te komen of er effectief een verdovende substantie is toegediend aan het slachtoffer.
Alle beschikbare camerabeelden op het traject tussen het café en de plaats delict zijn succesvol opgevraagd en worden geanalyseerd, beklemtoont het parket van Oost-Vlaanderen zondag naar aanleiding van de commotie.