De komediecursus is een initiatief van de Universiteit van Bristol. Angie Belcher, een stand-upcomedian die ook verbonden is aan diezelfde universiteit, werkt samen met gezondheidsdeskundigen om een cursus ‘komedie’ te ontwikkelen. Met die lessenreeksen willen ze patiënten helpen om hun trauma’s te verwerken.
«Comedy is een kracht die het leven van mensen kan veranderen», vertelt Belcher aan The Guardian. «De cursus zal gegeven worden door professionele comedians Charmian Hughes en Jack Campbell. Patiënten, die bijvoorbeeld last hebben van genderdysforie, depressie, angststoornissen, PTSS of verlies, zullen deelnemen aan sessies die niet enkel hun kwalen onderzoeken, maar ook zoeken naar de humor ervan.»
Van theorie naar praktijk
Het is niet de eerste keer dat humor, en stand-upcomedy in het bijzonder, in verband gebracht wordt met mentale gezondheid. Zo zijn er heel wat komieken die hun eigen trauma’s verwerken in hun shows (denk aan het gelauwerde ‘Nanette’ van Hannah Gadsby) en getuigden internationale stand-upcomedians zoals Russel Brand over hun gevecht met depressie. Ook in België is Philippe Geubels serie ‘Taboe’ zo’n reeks die moeilijke thema’s bespreekbaar wil maken met behulp van humor. Bovendien zijn er verschillende onderzoeken die lachen linken aan een sterker immuunsysteem, een beter humeur en verminderde stress.
Wel nieuw is dus dat dokters een voorschriftje kunnen geven voor humor in het Verenigd Koninkrijk. Voorlopig gaat het nog om een proefproject en zijn de voorgeschreven sessies gratis voor patiënten.