Federale regering lanceert campagne ‘Act Against Violence’: “Telefoon als instrument tegen partnergeweld”

Federale regering lanceert campagne ‘Act Against Violence’: “Telefoon als instrument tegen partnergeweld”
Belga/ D. Waem

Een onderzoek waar ‘Het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen’ aan meewerkte, toonde aan dat liefst één op de vier mensen in België slachtoffer is van partnergeweld. Die enquête werd afgenomen tussen mei en juni 2017. «Sinds 1 januari zijn er in ons land al 18 moorden op vrouwen gepleegd. 18 vrouwen lieten het leven door mishandeling door hun partner of ex-partner», zegt staatssecretaris Schlitz in een persbericht.

Samen met de federale Cel Gelijke Kansen besliste Schlitz daarom om de ‘Act Against Violence’-campagne op poten te zetten. Met deze sensibiliseringscampagne zullen de bestaande hulplijnen, die nu door de Gewesten worden gefinancierd, extra ondersteuning krijgen. Deze campagne wil alle Belgen uitnodigen om de nummers van de hulplijnen 1712 en 0800/30.030 op te slaan zodat problemen sneller gemeld worden. «Om de strijd tegen partnergeweld aan te binden, is het een must dat taboes hierrond doorbroken worden. Dat is het doel van mijn campagne», aldus de staatssecretaris.

Verschillende vormen van partnergeweld

In deze campagne ligt de focus op verschillende soorten partnergeweld. Naast fysiek geweld kan partnergeweld ook de vorm aannemen van seksueel, economisch of psychologisch geweld. Zo stelden de politiediensten, die bevoegd zijn voor intrafamiliaal geweld, vast dat er op nationaal niveau in 2020 liefst 20.790 gevallen waren van fysiek geweld. Voor psychologisch geweld werden 15.168 feiten naar buiten gebracht. De meldingen voor seksueel geweld (175) en economisch geweld (1.324) lagen lager.

Maar deze cijfers kunnen slechts het topje van de ijsberg zijn omdat veel slachtoffers niet naar buiten durven te komen met hun verhaal. Daarom wil deze campagne slachtoffers en getuigen overtuigen om de verschillende vormen van partnergeweld waarmee ze te maken hebben naar buiten te brengen. Volgens de staatssecretaris en de federale Cel Gelijke Kansen is de telefoon hierbij een cruciaal instrument.

Bel de hulplijn

Personen die slachtoffer of getuige zijn van gelijk welke soort partnergeweld kunnen hulp zoeken door te bellen naar de nummers 1712 en 0800/30.030. Deze lijnen helpen slachtoffers en getuigen om de verschillende vormen van geweld te herkennen en te begrijpen. Ze geven hen ook advies. Afhankelijk van de situatie van de persoon in kwestie verwijzen de hulpdiensten hen door naar de meest geschikte en gespecialiseerde diensten.

Het gratis nummer 1712 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 18 uur, uitgezonderd op de feestdagen. De chat is beschikbaar van maandag tot donderdag tussen 13 uur en 17 uur en van 18 uur tot 22 uur. Slachtoffers en getuigen van partnergeweld kunnen ook gratis bellen naar het nummer 0800/30.030, waarvan de lijnen 24u/24 open zijn. Dit gratis nummer wordt gefinancierd door Vlaanderen, het Waals Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie die beslissingen neemt voor zaken die van toepassing zijn op Franstalige Brusselaars.

De nummers 1712 en 0800/30.030 zijn geen noodlijnen.

Voor dringende hulp contacteer je de 112.