De Bleeker was de voorbije dagen onder vuur gekomen omwille van de zogenaamde begrotingsblunder. Die sloeg op de doorrekening van de btw-verlaging op gas en elektriciteit in de begroting. De liberale politica gaf aan dat ze een «materiële fout» had begaan. Het leidde donderdag tot een gespannen zitting in de Kamer, waar ook de premier zwaar onder vuur lag.
Later op de avond kwam Sander Loones (N-VA) van oppositiepartij N-VA echter met het nieuws dat in een nieuw begrotingsdocument opnieuw verschillende vreemde rekenfouten bleken te staan. De combinatie bleek de doodsteek voor De Bleeker.
Opvolger
Haar opvolger is alvast een opvallende naam. Het gaat om Alexia Bertrand. Zij zetelt voor zusterpartij MR als fractieleidster in het Brussels parlement, maar stapt over naar de Vlaamse liberalen. Bertrand is tweetalig en wordt geregeld uitgenodigd als politieke gast op de Vlaamse televisie. Haar naam circuleerde eerder al toen de Franstalige liberalen op zoek moesten naar een opvolgster voor Sophie Wilmès.
Slechte start
In oktober 2020 werd De Bleeker in de regering-De Croo geparachuteerd. Ze werd benoemd als staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming.
Eind 2020 kwam De Bleeker onder vuur te liggen omdat ze de prijzen van verschillende coronavaccins op Twitter had geplaatst, terwijl die prijzen gebonden zijn aan contractuele geheimhouding. De Bleeker verontschuldigde zich toen voor die uitschuiver.
Fout in begroting
Recent kreeg De Bleeker opnieuw de wind van voor omdat ze een begrotingsbijstelling moest intrekken. De federale regering raakte het in oktober 2022 eens over de begrotingen van 2023 en 2024. Oppositiepartij N-VA wees er echter op dat uit documenten die de regering in de Kamer indiende bleek dat het tekort in 2023 al is uitgediept van 2,9 tot 3,4%, wat in absolute cijfers neerkomt op een verschil van 1,7 miljard euro.
Het kabinet van staatssecretaris De Bleeker bevestigde de verslechterde cijfers en wees op de verlengde verlaging van de btw op energie. Daar staat een hervorming van de accijnzen tegenover, zodat de operatie in principe budgetneutraal is, maar omdat de exacte timing daarvan nog niet gekend is, hield de staatssecretaris rekening met een extra budgettaire kost, en nog niet met de eventuele opbrengsten.
De begrotingsbijstelling werd teruggedraaid. De Bleeker sprak van een «materiële fout» die werd aangepast. Dat gebeurde na een onderhoud met premier Alexander De Croo. «Dit soort fouten valt te vermijden en we zullen ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt», zei De Croo nog in de Kamer over de kwestie.