De Europese Commissie presenteerde twee weken geleden haar voorstellen om textielconsumptie duurzamer te maken. In die strategie gaat onder meer aandacht naar textielrecyclage. Sinkevičius kwam in Aalst kijken hoe dat in de praktijk werkt.
Herverkoop en recyclage
De vzw Stroom combineert sociale tewerkstelling met recyclage. Er werken 130 mensen van 20 verschillende nationaliteiten. Ze werken er aan hun vaardigheden om later een betere kans te hebben op een job in de reguliere economie.
De vestiging waar Sinkevičius en Aalsters burgemeester Christoph D’Haese een rondleiding kregen, sorteert textielstukken die in de regio werden opgehaald of in kledingcontainers gedropt. Een deel gaat naar de Kringwinkels voor herverkoop.
De eurocommissaris noemde de opkomst van «fast fashion», massaproductie van goedkope kledingstukken, een probleem. «De kleding wordt wel goedkoper, maar Europeanen besparen toch niet. Gezinnen spendeerden in de laatste drie jaar gemiddeld 3 procent meer aan kledij. We moeten dat zeker aanpakken», zei hij.
Recyclage zoals in Aalst moet volgens de Litouwer Europees en wereldwijd opgeschaald worden. Na voeding, wonen en mobiliteit heeft de Europese textielconsumptie immers de grootste impact op het milieu en de klimaatverandering, zegt de Commissie. De gemiddelde Europeaan zou jaarlijks 11 kilogram textiel weggooien.