«De reactie van regeringen over de hele wereld belooft een historisch en definitief keerpunt te worden naar een schoner, betaalbaarder en veiliger energiesysteem», zegt IEA-directeur Fatih Birol. Als alle maatregelen worden aangehouden, zullen de wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie met 50 procent stijgen tegen 2030.
Minder fossiele brandstoffen, maar...
Volgens de analyse van het IEA komt er voor de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen voor het eerst een piek of plateau in zicht. Volgens de huidige plannen zal het gebruik van steenkool de komende jaren naar verwachting afnemen en zal de vraag naar aardgas tegen het einde van het decennium een plateau bereiken. Door de stijgende verkoop van elektrische voertuigen zal ook de vraag naar olie in het midden van de jaren 2030 afvlakken. Halverwege de eeuw wordt de daling ingezet.
Het aandeel van fossiele brandstoffen in de mondiale energiemix zal tegen 2050 dalen van 80 naar 60 procent, zo blijkt nog uit de analyse. Ook de mondiale CO2-uitstoot zal dalen. Toch gaat het IEA nog altijd uit van een opwarming van de aarde met 2,5 graden tegen het jaar 2100, wat dus ver verwijderd is van de klimaatdoelstelling van 1,5 graden.
Het agentschap waarschuwt in zijn verslag ook voor de kloof tussen rijke en arme landen op het vlak van investeringen in koolstofarme energie. Er wordt opgeroepen tot een «grote internationale inspanning» om deze «zorgwekkende kloof» te verkleinen.