De top 10 van meest voorkomende inbreuken bevat enkele verrassingen. De drie meest uitgedeelde boetes gaan over het ontbreken van fietsverlichting, het negeren van verkeerslichten en gsm’en achter het stuur.
De politie verbaliseerde vorig jaar ook 360 fietsers voor rijden onder invloed. Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en de groenen ijveren er al een tijdje voor om fietsers die slechts enkele glazen op hebben hiervoor minder zwaar te bestraffen dan automobilisten.
Er kregen vorig jaar ook 150 fietsers een bon omdat ze «reden zonder het stuur vast te houden, of met een dier aan een leizeel», aldus nog minister Verlinden in haar antwoord aan MR-Kamerlid Michel De Maegd. Die beklaagde zich er bij de minister over dat er «momenteel een gevoel van straffeloosheid heerst wat de overtredingen van fietsers betreft».
«Gelijke behandeling»
Wout Baert, coördinator van het kenniscentrum Fietsberaad Vlaanderen, beklemtoont dat «fietsers en automobilisten vandaag wel degelijk op dezelfde wijze worden bestraft. Beiden zijn volgens de wet ‘bestuurder’ en worden gelijk behandeld». Dat de politie meer aandacht heeft voor het controleren en het verbaliseren van het gemotoriseerd vervoer, is volgens Baert logisch, omdat dat zwaardere verkeer ook «tekent voor de grootste risico’s en het grootste aandeel in ongevallen en slachtoffers».