Dat Bitcoin en andere cryptocurrencies in hun huidige vorm slecht zijn voor het milieu, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Er is veel te doen om de hoeveelheid energie die Bitcoin-miners gebruiken en de CO2-uitstoot die dat veroorzaakt.
Maar uit het onderzoek blijkt dat dit niet de enige manier is waarop crypto een negatieve impact maakt op onze planeet: het zorgt ook voor veel e-waste.
Elektronisch afval Bitcoin
Dat is een probleem, omdat er giftige chemische stoffen en zware metalen in het water en de grond terechtkomen als elektronisch afval niet goed wordt gerecycled. Volgens de onderzoekers Alex de Vries (econoom bij de Nederlandse centrale bank) en Christian Stoll (researcher bij MIT) neemt het risico op vervuiling toe door de populariteit van Bitcoin en andere cryptocurrencies.
Ze zochten uit hoeveel elektronisch afval de Bitcoin precies met zich meebrengt. Dat is meer dan je waarschijnlijk in eerste instantie denkt. De elektrische apparaten en computerchips die Bitcoin-miners gebruiken, hebben namelijk een enorm korte levensduur. Gemiddeld worden speciale ASIC-computerchips bijvoorbeeld maar 1,29 jaar gebruikt.
Dat komt doordat deze chip zichzelf ook steeds verder evolueert. Miners vernieuwen de chips dus constant voor betere exemplaren. Omdat deze ASIC-chips speciaal ontworpen zijn om Bitcoin te minen, kunnen ze ook niet opnieuw gebruikt worden
Volgens het onderzoek wordt er hierdoor elk jaar 30.700 ton aan deze chips en ander materiaal weggegooid. «Dat is vergelijkbaar met wat een land als Nederland produceert aan elektronisch afval van kleine IT- en telecomapparaten», zeggen de onderzoekers.
Equivalent van twee iPhone 12 Mini’s
Vorig jaar zijn er 112,5 miljoen Bitcoin-transacties gedaan. Elke transactie brengt dus minstens 272 gram e-waste met zich mee, concluderen de onderzoekers. Aangezien het lastig is om je voor te stellen hoeveel elektronisch afval dit daadwerkelijk is, maakte ‘The Guardian’ een vergelijking: het is alsof je twee iPhone 12 Mini’s weggooit bij elke Bitcoin-transactie.
Elk jaar wordt er dus het equivalent van honderden miljoenen iPhones weggegooid. Volgens de onderzoekers verergert dit probleem snel als de cryptomunt steeds populairder wordt. Het zou kunnen dat de Bitcoin op een gegeven moment zelfs meer dan 64.400 ton aan e-waste oplevert.
Is er dan helemaal geen hoop? Gelukkig geven de onderzoekers ook een manier om het e-waste probleem aan te pakken. Het huidige mining-proces kan duurzamer, door het proof of stake-systeem te gebruiken. Steeds meer cryptomunten zoals Cardano, Polkadot en Nano maken gebruik van dit systeem.
Die zorgt overigens niet alleen voor minder elektronisch afval, maar is ook veel energiezuiniger. Zo sla je dus twee vliegen in één klap.