Dit weekend volop terrasjesweer met tot wel 25 graden

Dit weekend volop terrasjesweer met tot wel 25 graden
Foto Unsplash

Vrijdagnamiddag blijft het nog droog, maar blijft de zon wel vaak afgeschermd door hoge wolkensluiers. Het is bijzonder zacht met maxima van 19 tot 23 graden en eventueel een lokale 24 graden in de Kempen. Het temperatuurrecord is daarmee vandaag al gesneuveld: op het middaguur was het 21,2 graden in Ukkel, waarmee het de warmste 28 oktober is sinds de start van de metingen in 1833. Zo is het vorige dagrecord van 20,2 graden op 28 oktober 1913 gesneuveld, zegt meteoroloog David Dehenauw op Twitter.

Er waait verder een matige en vrij strakke wind. Vrijdagnacht kan er plaatselijk wat lichte neerslag vallen, maar de temperaturen zakken buiten in de Ardennen niet onder de 10 graden.

Lokaal 25 graden

Zaterdag kan het in de ochtenduren in het noorden nog wat druppelen. In de loop van de dag verwachten we wat meer zon, weliswaar nog gesluierd. Het is opnieuw uiterst zacht met maxima van 19 graden in de Hoge Venen tot lokaal 24 graden of wat meer in de provincie Limburg en het Luikse. Zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag blijft het droog. De minima liggen tussen 10 en 17 graden.

Zondag is het eerst zonnig met hoge sluierbewolking. In de loop van de namiddag komt er meer bewolking over het westen en kan er wat lichte regen of een bui vallen. We halen maxima van 17 graden in de Hoge Ardennen tot 22 graden in de Kempen.

Vanaf dinsdag iets ‘frisser’

Maandag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en blijft het op wat lokaal gedruppel na droog. Het is nog steeds zacht met maxima van 16 graden in de Hoge Venen tot 20 graden in het centrum. Ook dinsdag blijft het veelal droog, met maxima tussen 13 en 18 graden. Woensdag zijn er wel enkele buien mogelijk, met temperaturen tot 16 graden in het centrum. Volgens weerman Denehauw gaan we tegen het einde van de herfstvakantie richting 12 graden.

Klimaatopwarming

Volgens klimatoloog Niels Souverijns is de oorzaak van het mooie weer een hogedrukgebied dat vastzit boven West-Europa. «Hogedrukgebieden en lagedrukgebieden worden veroorzaakt door de straalstroom die zich boven ons bevindt», legt hij uit in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1.

«Maar die straalstroom is veel trager aan het worden, wat te maken heeft met de klimaatopwarming. Die gaat veel meer bochten maken, trager bewegen en ook soms stil blijven staan. Dat is exact wat we nu aan de hand hebben: de straalstroom ligt stil met een meander of kronkel boven onze regio. Het hogedrukgebied dat daaraan gerelateerd is, blijft zo boven onze regio hangen en zorgt voor die uitzonderlijke weersomstandigheden die we nu hebben.»

Ook weerman Frank Deboosere schuift de opwarming van de aarde naar voren als mede-oorzaak van het uitzonderlijke weer. «Wat vooral opvalt, is dat 40 procent van de dagrecords dateren van de 21e eeuw, terwijl die nog maar 22 jaar bezig is», zegt Deboosere aan VRT NWS. «Daartegenover dateren de records van laagste temperaturen van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Dat is niet toevallig. Dit is de opwarming van de aarde.»