Dit is volgens Belgen de meest betrouwbare nieuwsbron

Dit is volgens Belgen de meest betrouwbare nieuwsbron
Belga / J. M. Quinet

Met de peiling werd gepolst naar de houding van Europeanen en Belgen tegenover media en nieuws. Tussen eind april en midden mei werden meer dan 52.000 EU-burgers bevraagd, onder wie 1.573 Belgen.

Wat blijkt? Belgen hechten meer dan gemiddeld vertrouwen aan openbare tv- en radiozenders en geschreven pers. 56% verwees naar de openbare omroepen in zijn antwoord op de vraag welke nieuwsbronnen het meeste te vertrouwen zijn, 51% naar kranten, tijdschriften en andere geschreven media. Over heel Europa hecht 49% van de respondenten vertrouwen in de publieke radio- en tv-zenders, 39% in de geschreven pers.

Influencers geen vertrouwen

Andere bronnen wekken een pak minder vertrouwen op: private omroepen 19% (27% in EU27), personen of groepen die gevolgd worden op sociale media of andere platforms 10% (14% in EU27), platforms als blogs en podcasts 8% (11% in EU27), YouTube en andere videoplatforms 7% (10% in EU27) en influencers 4% (5% in EU27).

Gevraagd naar hun blootstelling aan desinformatie en nepnieuws, antwoordde 5% van de ondervraagde Belgen dat ze er de afgelopen 7 dagen erg vaak mee te maken kregen. 14% antwoordde gewoon vaak. Op EU-niveau gaat het om respectievelijk 10% en 18% - een pak meer dan in België dus. Meer dan de helft van de Belgen zegt er sterk (9%) of enigszins (48%) van overtuigd te zijn desinformatie te herkennen wanneer ze die tegenkomen.

Koning tv

Televisie blijkt het meest gebruikte medium te zijn om het nieuws te volgen. 70% van de Belgen maakte er de voorbije 7 dagen gebruik van, voor de radio (48%), online nieuwsplatforms (37%), geschreven pers (23%) en sociale media en blogs (22%). Elke leeftijdscategorië doet het meest beroep op de televisie als nieuwsbron, behalve de 15- tot 24-jarigen. Zij volgen het nieuws het vaakst via sociale media en blogs.