Deze controversiële figuren worden uitgenodigd op de begrafenis van de Queen

Deze controversiële figuren worden uitgenodigd op de begrafenis van de Queen
AFP / P. Noble

Verschillende leden van koninklijke families hebben hun aanwezigheid al bevestigd. Zo zullen onze koning Filip en koningin Mathilde aanwezig zijn, net als prins Albert II van Monaco en zijn echtgenote Charlene, de Nederlandse koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix, en de Noorse koning Harald V. Ook koningin Margrethe van Denemarken tekent present. Zij is nu de enige heersende koningin van Europa.

Van VS tot Japan

Ook de koning van Spanje Filipe VI zakt naar Londen af, maar ook zijn vader Juan Carlos I, die in 2014 aftrad en sindsien in ballingschap leeft in de Verenigde Arabische Emiraten.

Keizer Naruhito en keizerin Masako van Japan maken dan weer hun eerste buitenlandse reis sinds hun troonbestijging in 2019.

Op de lijst van diplomatieke gasten staan de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden bovenaan. Zij kwamen zaterdagavond toe in Londen. In tegenstelling tot andere leiders die werden verzocht naar Westminster Abbey te komen in door de autoriteiten gecharterde bussen, mag Joe Biden gebruik maken van zijn gepantserde presidentiële wagen, The Beast.

Niemand beledigen

Volgens de Britse krant The Times is het een huzarenstukje om iedereen een plaats te geven. «Het risico bestaat dat iemand zich beledigd voelt door achter een pilaar te worden geplaatst», klinkt het.

Naast de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, die naar Londen afzakken ondanks de spanningen na brexit, zijn er ook enkele soms controversiële figuren te gast.

Schenders van mensenrechten

Het gaat onder meer om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zijn Braziliaanse evenknie Jair Bolsonaro en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS). Het regime van die laatste wordt door ngo’s beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen en is op het internationale toneel buitenspel gezet na de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Turkije in 2018.

China

De Chinese president Xi Jinping zal niet aanwezig zijn. Hij stuurt zijn vicepreisdent Wang Qishan. Eerder deze week werd een Chinese delegatie nog de toegang ontzegd tot Westminster Hall, waar de koningin ligt opgebaard. De delegatieleden mochten niet naar binnen omdat zeven Britse parlementariërs door China zijn gestraft voor het verspreiden van vermeende leugens en desinformatie. Het zou met name gaan om kritiek op de staat van de mensenrechten in China. Vicepresident Wang mocht Westminster Hall wel bezoeken.

Grenzen aan de controverse

Hoogwaardigheidsbekleders uit Rusland en Wit-Rusland kregen dan weer geen uitnodiging voor de begrafenis. Reden is de inval van Rusland in Oekraïne.

Ook Myanmar, een voormalige Britse kolonie die wordt geregeerd door de militaire junta die door Londen wordt gesanctioneerd, Syrië, Afghanistan en Noord-Korea zijn uitgesloten.

Veiligheid

Er zullen heel strikte veiligheidsprotocollen gelden. «We vertrouwen erop dat de hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld die de reis zullen maken, begrijpen dat dit een grote uitdaging en een ongewone situatie is», verklaarde een regeringswoordvoerder eerder al.

Meer dan 2.000 agenten uit het hele land worden ingezet om Scotland Yard bij te staan bij de beveiliging.