De federale regering onderhandelt sinds vorige week over de begroting van volgend jaar en van 2024. De discussie over de overwinstbelasting, een soort crisisbijdrage van energieproducenten, maakt deel uit van die besprekingen.
Voorstel Van der Straeten
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) legde afgelopen weekend een voorstel op tafel dat dit en volgend jaar alles samen 4,7 miljard euro zou opleveren. In dat voorstel ligt de bijdrage hoger dan het plafond dat de Europese Commissie in haar regelgevend kader voorstelt. Bovendien zou de overwinstbelasting twee jaar lang betaald moeten worden, terwijl de EU aan een periode van zeven maanden denkt. Volgens Van der Straeten laat Europa dat toe, maar verschillende regeringsleden lieten voor en achter de schermen al hun reserves blijken. De opbrengst zou te hoog worden ingeschat.
Overwinstbelasting komt, maar hoe?
Premier Alexander De Croo benadrukte dinsdag aan de UGent dat de overwinstbelasting er voor het einde van de winter moet komen. Hoe die eruit moet zien, maakt echter nog deel uit van de besprekingen, zei hij, en ook de opbrenst is nog «te bekijken». «Daar is nog discussie over, maar dat is niet per se een probleem», klonk het.
De Croo beaamde wel dat Europa toelaat verder te gaan dan het Europese kader. «Dat het een stevige belasting wordt, is duidelijk.» Bovendien gaat het niet om een budgettaire operatie, en moet het geld terugvloeien naar de samenleving, benadrukte hij. Meer details volgen over een week in de Kamer, waar de premier zijn ’State of the Union’ komt geven.
Gasprijsplafond
De eerste minister herhaalde aan de Gentse universiteit tot slot nog eens dat België blijft pleiten voor een Europees plafond op de gasprijzen. Vijftien landen volgen België daar intussen in, maar onder meer Duitsland staat op de rem. «Bepaalde landen denken dat ze het alleen kunnen oplossen, maar ik denk dat dat fout is», zei de premier daarover. «We laten nu maand na maand miljarden aan Europese welvaart recht naar Rusland vloeien. Dat doet mij pijn. Ik geloof in de vrije markt, maar als ze niet werkt moet je tussenkomen.»