Houd je aan de routine
Serveer maaltijden en snacks elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip. Als je kind ervoor kiest om geen maaltijd te eten, biedt een regelmatig tussendoortje de mogelijkheid om voedzaam te eten. Je kunt melk of 100 procent sap bij het eten geven, maar geef water tussen de maaltijden en snacks. Door je kind de hele dag door sap, melk of snacks te laten drinken, kan zijn of haar eetlust voor maaltijden afnemen.
Maak het eten leuk
Serveer broccoli en andere groenten met een favoriete dip of saus. Snijd voedsel in verschillende vormen met uitsteekvormpjes. Bied ontbijtproducten aan voor het diner. Serveer een verscheidenheid aan felgekleurde gerechten die je hebt gekozen op HelloFresh. Al deze tips kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je kind toch wel dat nieuwe gerecht op gaat eten.
Wees geduldig met nieuwe voedingsmiddelen
Jonge kinderen voelen of ruiken vaak nieuw voedsel, en kunnen zelfs kleine stukjes in hun mond stoppen en ze er dan weer uithalen. Je kind heeft mogelijk herhaalde blootstelling aan nieuw voedsel nodig voordat hij of zij de eerste hap neemt. Moedig je kind aan door te praten over de kleur, vorm, geur en textuur van een voedingsmiddel - niet of het goed smaakt. Serveer nieuw voedsel samen met het favoriete voedsel van je kind. Blijf je kind gezonde keuzes aanbieden totdat ze vertrouwd en de voorkeur hebben.
Respecteer de eetlust van je kind
Als je kind geen honger heeft, forceer dan geen maaltijd of tussendoortje. Evenzo mag je je kind niet omkopen of dwingen om bepaald voedsel te eten of zijn of haar bord schoon te maken. Dit zou alleen maar een machtsstrijd om voedsel kunnen ontsteken of versterken. Bovendien kan je kind etenstijd gaan associëren met angst en frustratie of minder gevoelig worden voor zijn of haar eigen signalen van honger en volheid. Serveer kleine porties om je kind niet te overweldigen en geef hem of haar de mogelijkheid om zelfstandig om meer te vragen.
Rekruteer de hulp van je kind
Vraag je kind in de supermarkt om je te helpen bij het selecteren van fruit, groenten en ander gezond voedsel. Koop niets waarvan je niet wilt dat je kind het eet. Moedig je kind thuis aan om je te helpen met het afspoelen van groenten, het roeren van het beslag of het dekken van de tafel. Met een beetje geluk zorgt dit ervoor dat hij of zij daadwerkelijk het eten gaat nuttigen, ook al verwacht je dit mogelijk niet.
Wees geen kok op korte termijn
Het bereiden van een aparte maaltijd voor je kind nadat hij of zij de oorspronkelijke maaltijd heeft afgewezen, kan kieskeurig eten bevorderen. Moedig je kind juist aan om aan tafel te blijven voor de aangegeven maaltijd - zelfs als hij of zij niet eet wat je hebt gekookt voor je gezin.
Minimaliseer afleiding
Zet de televisie en andere elektronische gadgets uit tijdens de maaltijden. Dit zal je kind helpen zich te concentreren op het eten. Houd er bovendien rekening mee dat televisiereclame je kind ook kan aanmoedigen om naar suikerachtig of minder voedzaam voedsel te verlangen.