Begin deze maand riepen de zeven grootste telecomoperatoren van het land samen met Agoria al op tot een New Deal'. De telecomsector is bereid volop te blijven investeren in digitale netwerken en diensten, maar vraagt dat de overheid daarvoor het kader schept.
Zware gevolgen
Een van de pijnpunten zijn de strenge stralingsnormen in de hoofdstad, die volgens de technologiefederatie vijftig keer strenger zijn dan de internationale standaard. Hierdoor dreigt Brussel in de toekomst niet de eerste stad van het land te zijn met de volgende generatie van mobiel internet en een witte vlek te worden bij de 5G-uitrol. Bijgevolg kan Brussel "heel wat nieuwe jobs mislopen" en "moeten investeerders uitwijken" naar de andere gewesten of het buitenland, waarschuwt Agoria.
Regio's en steden die als eerste 5G hebben, hebben volgens de technologiesector een "enorm economisch voordeel". Agoria vreest dat de achterstand later niet meer te overbruggen valt terwijl elders in binnen- en buitenland wel geïnvesteerd wordt in de nieuwe netwerken.
Tot slot wijst de technologiefederatie er nog op dat de Europese Commissie met haar actieplan wil dat elke lidstaat tegen 2020 een stad voorstelt waar 5G mogelijk is. "In ons land zou Brussel de eerste stad worden met 5G. En de investeringsplannen moeten nu gedaan worden om klaar te zijn in 2020. Maar het Brussels Gewest treuzelt", klinkt het. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) deelt de bezorgdheid van Agoria en zal zijn federale collega's vragen om het punt op de agenda te zetten van het volgende Overlegcomité met de andere regeringen.