Aan de hand van de hoeveelheid soorten in een specifiek grasland konden de biologen bepalen of een grote biodiversiteit nu ook bijdraagt aan een gezond ecosysteem. Hieruit blijkt dat niet de hoeveelheid aanwezige soorten bepalen of een lokaal grasland productief is, maar wel de hoeveelheid soorten die in de hele regio present zijn.
Natuurlijke reserve
«Soms heeft een schrale biodiversiteit geen negatief effect op het functioneren van het ecosysteem. Je kan met andere woorden zowel met veel als met weinig soorten een grasland verkrijgen dat veel biomassa produceert», vertelt VUB-bioloog Bram Vanschoenwinkel.
Is biodiversiteit dan helemaal niet belangrijk? Die vraag stelden de biologen zich vervolgens. Toch wel, maar dan eerder op een grotere ruimtelijke schaal. De biodiversiteit van de ruimere omgeving is van cruciaal belang voor de productiviteit.
«Laat dat nu ook net zijn wat onze ecosystemen nodig hebben: een zo groot mogelijke natuurlijke reserve van soorten in onze landschappen die kunnen inspelen op wat ons in de toekomst te wachten staat», besluit Vanschoenwinkel.