Tot nog toe werden vrouwen tussen 25 en 64 om de drie jaar uitgenodigd voor een gratis cytologisch onderzoek, het zogenaamde ‘uitstrijkje’, om te screenen op baarmoederhalskanker. Experts pleiten er echter al langer voor om dat onderzoek voor vrouwen boven de 30 jaar te vervangen door een HPV-test, die het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt opspoort.
De ministers van Volksgezondheid hebben daar nu een akkoord over bereikt, meldt Vandenbroucke. Vrouwen tussen 30 de 64 jaar zullen voortaan om de vijf jaar uitgenodigd worden voor een HPV-test. Is die positief, dan volgt nog een klassiek uitstrijkje. De federale overheid voorziet daar 40 miljoen euro voor.
Vrouwen laten zich te weinig screenen
Minister Vandenbroucke wijst erop dat het nu aan de deelstaten is om ervoor te zorgen dat meer vrouwen zich effectief laten screenen. Zij zijn immers bevoegd voor preventieve gezondheidszorg. In Vlaanderen laat bijna 40% van de vrouwen nooit een uitstrijkje nemen, ook niet na een uitnodiging. In Brussel en Wallonië ligt dat cijfer boven de 50%. Vanaf 2025 kunnen de deelstaten ook zelfafnametesten organiseren, benadrukt Vandenbroucke, gericht op meer kwetsbare jongeren.
Vaccinatie
Ook de vaccinatie van jongeren tegen HPV blijft belangrijk, zegt Vandenbroucke nog, net als het uitstrijkje bij vrouwen tussen 25 en 29 jaar. «Het is belangrijk om vrouwen veel meer te sensibiliseren, te wijzen op de gevaren en vooral het belang om er vroegtijdig bij te zijn (...) Als we levens van jonge vrouwen kunnen redden, is er geen enkel excuus om dat niet te doen.»
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits zegt dat ruim 63% van de Vlaamse vrouwen die in 2021 uitgenodigd werden zich liet screenen op baarmoederhalskanker. Maar «we willen natuurlijk nog meer vrouwen bereiken», zegt ze. Naast de zelfafnametest wil de Vlaamse overheid via wijkwerkingen en belrondes zoveel mogelijk vrouwen stimuleren om deel te nemen aan het onderzoek. «Screenings kunnen levens redden», benadrukt de cd&v-minister.