Dat komt naar voren uit een onderzoek dat The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, kortweg de Claims Conference, in december vorig jaar onder 2.000 Nederlanders heeft gehouden.
«Schokkende» resultaten
De internationale organisatie, die opkomt voor de rechten van Holocaustoverlevenden, deed dit onderzoek naar kennis en bewustzijn over de Holocaust eerder in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk en Canada. De resultaten waren nergens zo «schokkend» als in Nederland, stelt de Claims Conference.
Dat er in de oorlog zes miljoen Joden zijn omgekomen weet 54 % van alle ondervraagden niet (onder jongere mensen 59 %). Van de jongeren denkt 37 % dat er twee miljoen of minder Joden zijn omgebracht. Een meerderheid van de Nederlanders (53 %) noemt Nederland ook niet als een land waar de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgehad.
Gevaar voor neonazisme
Bijna iedereen kent de naam van Anne Frank wel, maar 27 % van de Nederlanders weet niet dat zij in een concentratiekamp is gestorven. De Claims Conference noemt die cijfers «alarmerend», ook al omdat 22 % van de ondervraagden onder de 42 jaar het individueel bekijken van neonazistische uitingen acceptabel noemt. Tegelijkertijd denken de ondervraagden dat neonazisme in de Verenigde Staten veel vaker voorkomt dan in Nederland.