Marie-Thérèse Verhelst en Danny Verschooten wonen nog maar sinds juli in de Otterbeekwijk. Toch waren ze als een van de eersten meteen enthousiast over het proefproject. «We hadden de eerste vergadering gemist, maar nu zijn we heel tevreden met onze zonnepanelen.» Bovendien stopt het project niet bij de plaatsing van de zonnepanelen: «Wij kregen ook de tip om zo veel mogelijk energie te verbruiken op het moment dat de zon schijnt. Op die manier houden we onze energiefactuur laag», vertelt Marie-Thérèse.
Slim verbruik
Burgercoöperatie Klimaan, een van de initiatiefnemers van het proefproject, zet bewust in op die omkadering van de bewoners. «In het begin stonden veel mensen argwanend ten opzichte van het project. Er was wel wat overtuigingskracht nodig om iedereen mee te krijgen. Tijdens de maand juli waren we hier met de vrijwilligers bijna elke dag aanwezig. Daarnaast organiseren we ook infomomenten waar we huurders advies geven om op een slimme manier de zonne-energie te gebruiken», vertelt Bart De Bruyn van Klimaan.
Goedkoper dan sociaal tarief
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en burgemeester van Mechelen, Bart Somers, is grote voorstander van het proefproject: «Het zorgt voor heel betaalbare energie. Normaal kost energie vandaag 60 cent per kWh. Deze mensen zullen dankzij het project slechts 16 cent per kWh moeten betalen. Dat is zelfs lager dan het sociale tarief van 23 cent per kWh. Bovendien wonen sommige mensen in de wijk in een appartementsgebouw. Zij kunnen dus geen zonnepanelen op hun dak leggen. Op deze manier verbind je de mensen die de mogelijkheden wel hebben met zij die dit niet hebben».
VAn burgers, voor burgers
Dankzij burgercoöperatief Klimaan zijn het niet de overheid of de huurders die de zonnepanelen financieren, maar wel burgers die investeren in het project. Zij houden er bovendien nog een kleine return aan over. «Investeren kan vanaf 100 euro. We hebben nu ongeveer de helft van het kapitaal verzameld. Dat proces is dus nog aan de gang, maar we krijgen positieve reacties. We hopen dat we, met meer burgerinvesteringen, de energiegemeenschap nog verder kunnen uitbreiden», vertelt Elise Steyaert, medebestuurder van Woonpunt en nauw betrokken bij het project.
De toekomst
Kunnen energiegemeenschappen dan ook echt een oplossing zijn voor de energie- en klimaatcrisis? Elise Steyaert denkt van wel: «De energietransitie kan enkel slagen als we iedereen meekrijgen. Daarvoor moet hernieuwbare energie toegankelijker zijn. Iedereen, ook wie huurt of in een appartement woont, moet kunnen genieten van de voordelen van groene energie. Zo’n lokaal project brengt energiedelen dicht bij de mensen. Daarbovenop zorgt het voor meer verbinding in de wijk.»
In januari 2023 wordt meteen een eerste stap in de goede richting gezet. Dan verandert de regelgeving rond energiedelen. «Vanaf 2023 ga je de energie die je zelf opwekt kunnen delen, niet alleen met iemand die dezelfde energieleverancier heeft, maar ook met mensen die een andere energieleverancier hebben. Dat kan dus zorgen voor een versnelling van energiedeelprojecten», legt Bart Somers uit.
Wie ben ik?
Naam: Margot Lannoo
Leeftijd: 22 jaar
Studie: Internationale researchjournalistiek (Thomas More)
Woonplaats: Gullegem