Microplastic is plastic dat kleiner is dan 5mm. De onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam testten 22 mensen op vijf verschillende types plastic: PMMA, PP, PS, PE en PET. In maar liefst 17 van de 22 mensen werd er microplastic in het bloed teruggevonden. De koploper was PET, dat gebruikt wordt om plastic flessen water, voedselverpakking en kledij te maken. PET-microplastic werd teruggevonden in 50% van de groep. Daarna kwam polystyreen (PS), gebruikt om huishoudelijke producten te vervaardigen bij 36% van de groep terug. Polyetheen (PE), gebruikt in plasticzakjes, staat op de derde plaats. In één bloedsample zaten soms drie verschillende soorten microplastic.
Chronische ontsteking
De studie gebeurde in opdracht van Common Seas, een belangenorganisatie die de vervuiling van plastic in de oceaan wil tegengaan. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environment International.
Dick Vethaak, professor ecotoxicologie en waterkwaliteit en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam noemt de resultaten «alarmerend» in The Independent. «Het betekent dat mensen zo veel plastic inademen of binnenkrijgen dat het zichtbaar wordt in het bloed. Die partikels kunnen chronische ontstekingen veroorzaken.»
Effect op lichaam
Vethaak benadrukt dat er nu onderzocht moet worden hoeveel microplastic in het bloed te veel microplastic is: «We moeten dringend meer onderzoek financieren zodat we daarachter kunnen komen. Naarmate onze blootstelling aan plastic deeltjes toeneemt, hebben we het recht te weten wat het met ons lichaam doet.»
«Deze resultaten zijn uiterst verontrustend. We eten, drinken en ademen nu al plastic. Het zit in het diepste van de zee en op de top van de Mount Everest. En toch zal de productie van plastic tegen 2040 verdubbelen», waarschuwt Jo Royle, hoofd van Common Seas.
Professor Vethaak raadt alleszins aan om je huis goed te ventileren, gezien de concentratie van microplastic hoger is binnenshuis dan buitenshuis.