Het slachtofferaantal bereikte de kaap van 10.000 woensdagmiddag, nadat de balans in de loop van de ochtend al een paar keer in sneltempo was bijgesteld.
In Turkije werden 8.574 lichamen van onder het puin gehaald en geborgen, zo meldt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die momenteel de getroffen stad Kahramanmaras bezoekt, waar het epicentrum van de bevingen lag. In Syrië gaat het om 2.662 dodelijke slachtoffers, wat het voorlopige totaal op 11.236 brengt.
50.000 gewonden
Erdogan sprak verder over 50.000 gewonden, de Syrische autoriteiten en hulpverleners verwezen naar 5.000 gewonde personen. «Aanvankelijk waren er problemen op de luchthavens en op de wegen, maar vandaag is het beter en morgen zal het dat ook zijn», aldus Erdogan als reactie op de kritiek dat de hulpverlening te traag op gang komt.
«We hebben al onze middelen gemobiliseerd, de staat doet zijn werk met de AFAD (de Turkse rampenbestrijdingsautoriteit, nvdr.) en de betrokken gemeenten met alle middelen die tot zijn beschikking staan», zei hij. Erdogan kondigde verder ook aan dat Ankara 10.000 Turkse lira (ongeveer 494 euro) zal schenken aan elk getroffen gezin.
Steun van België
België maakt 5 miljoen euro aan noodhulp vrij voor de getroffen regio. Van de noodhulp die Gennez nu vrijmaakt, gaat 4 miljoen euro naar het cross-borderfonds van de Verenigde Naties voor Syrië, volgens de minister een «levenslijn voor de noodlijdende bevolking in het conflictgebied». 1 miljoen euro gaat naar het Disaster Response Emergency Fund (DREF) van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC), een fonds dat lokale Rode Kruisverenigingen ondersteunt na natuur- en klimaatrampen. De geplande Belgische bijdrage wordt naar aanleiding van deze verwoestende ramp en de humanitaire noden verhoogd tot 3,5 miljoen euro.
Beide fondsen, zegt Gennez, zetten in op lokale hulporganisaties en ngo’s, die de lokale situatie en de getroffen gebieden goed kennen, «en dus het best geplaatst zijn om zo snel en zo efficiënt mogelijk hulp te bieden».
Schrijnende Syrische situatie
Ze haalt aan dat de Turkse Rode Halve Maan, die door het DREF wordt ondersteund, al meer dan 2.000 vrijwilligers heeft gemobiliseerd. Ook in Syrië zijn medewerkers van de Rode Halve Maan hard aan het werk om de eerste zorgen toe te dienen, en dat is allesbehalve vanzelfsprekend, zegt Gennez. «De situatie in Noordwest-Syrië was al vóór de aardbeving ontzettend moeilijk. Mensen hebben er weinig tot niets: geen infrastructuur, nauwelijks toegang tot elektriciteit of proper water, voedseltekort. (...) Maar deze ramp dreigt van een zeer moeilijke situatie een hopeloze te maken. We mogen de Syrische bevolking dan ook niet aan haar lot overlaten.»
Gennez wijst erop dat door de blokkades van het regime-Assad grensoverschrijdende hulp van de VN een reddingsboei is voor heel het gebied. Na de vraag van Europees commissaris voor Humanitaire Steun en Crisisbeheer Janez Lenarcic om het Belgische engagement in Syrië te versterken, roept ze op om de Turks-Syrische grens ruimer open te stellen dan nu het geval is zodat levensreddende hulp de slachtoffers kan bereiken. «Geopolitieke conflicten mogen het helpen van mensen niet in de weg staan», aldus Gennez.
Ook andere organisaties actief
Behalve met de 5 miljoen euro noodhulp ondersteunt ons land de Turkse en Syrische slachtoffers ook via verschillende internationale en humanitaire organisaties die in de twee landen actief zijn. Het gaat over organisaties als OCHA (het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden), het ICRC (Internationaal Comité van het Rode Kruis), het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten (UNWRA) en het Wereldvoedselprogramma (WFP). Partnerorganisaties van 11.11.11, zoals Olive Branch, Basmeh & Zeitooneh, en Women Now, zijn ook aanwezig en actief in de regio.
Tot slot is België ook een donor van het VN-noodfonds CERF. In 2023 draagt België er 17 miljoen euro aan bij. Dinsdag maakte het CERF bekend dat het 25 miljoen dollar (23,2 miljoen euro) zal vrijmaken voor de ramp.