1.600 wandelaars zamelen geld in voor vluchtelingen tijdens Refugee Walk

1.600 wandelaars zamelen geld in voor vluchtelingen tijdens Refugee Walk
Belga / A. Gevaert

Het centrale event vindt plaats in Kessel-Lo (Leuven), maar deelnemers kunnen in heel Vlaanderen ook een persoonlijk parcours in eigen streek afbakenen. Mediafiguur Jonas Geirnaert en Alina Churikova, de saboteur van dienst in ’De Mol’ 2020, zijn de ambassadeurs van deze zesde editie. Aline Churikova zal in haar thuisland Kazachstan een eigen parcours wandelen, terwijl Jonas Geirnaert in Leuven 20 kilometer meestapt.

«Ik vind het werk dat Vluchtelingenwerk Vlaanderen doet, fantastisch», zegt Jonas Geirnaert. «Als het over vluchtelingen gaat, merk je vaak dat mensen snel een uitgesproken mening hebben, en ik vind het jammer dat dit thema zo vaak in polarisering vervalt. Een actie zoals deze kan een gezicht geven aan mensen op de vlucht, kan hun verhaal naar voren brengen, en de menselijkheid opnieuw in het debat brengen. Dat vind ik zeer belangrijk.»

Solidariteit boven regenweer

Directeur en woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen Charlotte Vandycke is verheugd over de grote opkomst, ondanks het tegenvallende weer. «Voor het zesde jaar op rij zien we ongeveer 1.600 mensen naar buiten komen om 10, 20 of 40 kilometer te stappen en daarmee een krachtig signaal te geven», zegt de directeur. «Ze tonen dat ze solidair zijn met mensen op de vlucht, dat ze vinden dat die mensen een veilige, warme thuis verdienen, en dat ze op zoek zijn naar wat meer menselijkheid in het beleid.»

«Zes jaar geleden was dit een groot experiment, was het de vraag of we het Vlaamse publiek hiervoor zouden kunnen warm maken, maar we zien dat we elk jaar opnieuw heel wat mensen op de been kunnen brengen, en dat het ook leeft op sociale media», gaat Vandycke verder.

Verbondenheid met vluchtelingen

Vorig jaar kende de Refugee Walk een coronaproof editie, waaraan meer dan 1.850 mensen deelnamen. «We waren trots dat we, ondanks de moeilijke toestand, toch zoveel mensen hebben kunnen mobiliseren, maar dit jaar kunnen we opnieuw voor veel meer verbondenheid zorgen tijdens het evenement», zegt de directeur. «Er zijn rustpunten, mensen komen in contact met vluchtelingen en vrijwilligers tijdens de wandelingen. Dat is een veel fijnere manier om zo een evenement te organiseren.»

De opbrengst van de tochten gaat naar de werking van Vluchtelingenwerk, waarmee de organisatie campagnes voert en initiatieven opricht om vluchtelingen te helpen. «Op dit moment hebben we bijna 300.000 euro ingezameld», zegt Charlotte Vandycke. «De voorbije jaren hebben we gemerkt dat mensen de dag zelf nog veel giften verzamelen, en in de weken nadien komen ook nog heel wat centen binnen. Dus we durven te hopen dat er nog ongeveer 50.000 euro bijkomt.»