De seksuele meerderjarigheid, de leeftijd waarop iemand legaal seks kan hebben, blijft liggen op 16 jaar, maar de regering voorziet een uitzondering. Vanaf veertiende zou je ook toestemming voor seks kunnen geven als er een leeftijdsverschil is van maximaal twee jaar met de seksuele partner.
Leeftijdsverschil nog ter discussie
Dat leeftijdsverschil wordt mogelijks nog opgetrokken tot vier of vijf jaar. Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa pleit bijvoorbeeld voor vijf jaar, om niet al te veel te gaan criminaliseren.
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zei deze ochtend op Radio 1 dat hij het leeftijdsverschil wil bespreken via hoorzittingen in het parlement. Daarna kan het parlement beslissen, maar Van Quickenborne beklemtoont wel dat er sowieso een bepaald leeftijdsverschil moet zijn: «Je kunt niet toelaten dat iemand van 15 jaar een relatie onderhoudt met iemand van 35 jaar.»
Ook definitie seksueel geweld op tafel
Naast de hervorming van de seksuele meerderjarigheid, ligt ook de definitie van seksueel geweld op tafel. Toestemming tussen beide partners komt daarbij centraal te staan, en die toestemming kan ook op ieder moment opnieuw ingetrokken worden.
In verkrachtingszaken blijft het wel het slachtoffer dat moet bewijzen dat er geen toestemming was, in plaats van wat sommigen willen: dat de dader moet bewijzen dat er wél toestemming was. Van Quickenborne houdt echter vast aan het vermoeden van onschuld: «Als er twijfel is, dan is er altijd het vermoeden van onschuld. We gaan dat niet omdraaien. Dat gaat in tegen alle regels van het strafrecht.»